Vabakonna arengupäev „Kuidas ühiselt juhtida?“ 22.02.24

Kodanikuühiskonna Sihtkapital & Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus kutsuvad
vabakonna arengupäevale “KUIDAS ÜHISELT JUHTIDA?“!

Avardame silmaringi, ammutame uusi taipamisi ja teadmisi
N, 22.02.24 kell 10:30-17:00
Raplas Kultuuriklubis BAAS (Tallinna mnt 5).

Osalema on oodatud ennekõike Raplamaa vabaüheduste esindajad ja aktiivsed kodanikud, kes soovivad kodanikuühiskonna arendamisse panustada. Lahkelt võtame vastu aga ka külalised mujalt Eestist.

Kohti on piiratud arv, palun registreeru* hiljemalt R, 16.02 kella 12-ks! Osaluse kinnitame e-kirjatsi, FB sündmusele enda märkimine ei taga kohta. Broneeringud on olulised täpsemaks planeerimiseks. Kui 16ndal veel kahtled, kas saad tulla ja selgus saabub vahetult enne sündmust, palun anna sellest kindlasti teada teele@raek.ee.

Meid võõrustab Kultuuriklubi BAAS ja Kultuurifesivali SÄRIN üks eesvedaja, särtsakas ja südamlik Maili Metssalu. Maili pajatab BAASI ja SÄRINA loo. Loe lisaks allpool!

Päeva tummisema osa sisustab ühistarkusega juhtimise (allpool ↓ täpsemalt) teoreetik ja praktik Riinu Lepa. Tema pagasis on üle kümne aasta erinevate vabaühenduste ja organisatsioonide juhtimise ja arendamise kogemusi. Viimastel aastatel on Riinu keskendunud ühistarkusega juhtimise – peamiselt sotsiokraatia – metoodikate koolitamisele ja nõustamisele. Riinu tegutseb aktiivselt Eesti Ökokogukondade Ühenduses ning Tasaarengu Eesti MTÜ-s. Lisaks töötab ta doktorant-nooremteadurina TalTechis Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudis.

PÄEVAKAVA*:

10:30-11:00 Koguneme ja häälestume
11:00-11:30 Avame päeva ja saame tuttavaks
11:30-12:00 Maili Metssalu: BAASI ja SÄRINA lugu
12:00-13:30 Riinu Lepa: ÜHISTARKUSEGA juhtimise teooria
13:30-14:30 Seltskondlik lõunatund kohapeal
14:30-15:30 Riinu Lepa: ühistarkuse teooria kokkuvõte ja praktiline harjutus
15:30-17:00 KÜSK-i & RAEK-i infolaegas: teenused ja toetusmeetmed

* Oleme paindlikud, päevakava võib end mõnevõrra kohendada.

Koosolemise vältel pakume joogipoolist, energiaampse ja lõunaeinet.

Uuri lisaks teele@raek ja 5569 1954.


LOOMEBAAS on hubane ruumide kompleks, millese on pesa pununud loomingulisse elustiili uskuvad inimesed koos oma ettevõtmistega. Nii on Rapla kesklinnas oma koha leidnud Kultuuriklubi BAAS, kus toimuvad erinevad kontserdid ja sündmused, Loomeruum, mis annab koolitusteks võimaluse ning Raplamaa Rahvarõiva Selts, kelle toast kostub kangastelgede klõbinat ja rõõmsat käisitöömeistrite jutuvada. Lisaks toimetavad veel Hispaania keele ring ning erinevad tervisevõimlemised, pillitunnid ja palju muud põnevat.

BAASi lipulaevaks on septembrikuus asetleidev Kultuurifestival SÄRIN, milletaolist Eestis teist ei ole. Kokku tulevad filmi, muusika, teatri, kunsti ja kirjanduse huvilised ning igasse vanuserühma kuuluvad kultuurigurmaanid nii meilt kui mujalt.

Loomebaasi looja ja sealse kogukonna kokkukutsuja on näitlemise, laulmise ja televisiooni taustaga Maili Metssalu. Üheksa toimimisaasta jooksul on BAASi kogukond kasvanud, muutunud, arenenud, kuid ühtne vaimsus ja ühine katus hoiab seda kirjut ning suure südamega seltskonda endiselt koos!


Organisatsiooni juhtimine ühiselt tähendab, et kõigi inimeste teadmised, oskused, arvamused ja kogemused on kaasatud juhtimisprotsessidesse. Seda võib nimetada ka ühise tarkuse kasutamiseks organisatsiooni visiooni elluviimisel. Sellise juhtimise puhul jaotatakse vastutus ja võim organisatsioonis laiali vastavalt meeskondade eesmärkidele. Ühise juhtimise sujuvaks toimimiseks on välja töötatud metoodikad, nt sotsiokraatia. Seminaril vaatamegi lähemalt, mis on sellise juhtimise peamised põhimõtted ja protsessid organisatsioonis, kus neid meetodeid hea kasutada on ning kuidas võiks see organisatsiooni juhtimisele kasuks tulla. Teeme läbi ka praktilise harjutuse.


Päev toimub KÜSK-i ja kodanike võrdõiguslikkuse, õiguste ja väärtust programmi CERV ning RAEK-i koosloomes ning LEADER-i “Kogukonna edendamise” meetme RAEK-i ja Koolitaja OÜ ühisprojekti “Jätkusuutlikud kogukonnad Raplamaal” raames.